Spillerportræt  
Dette portræt er skrevet af Christoffer Jespersen

George Blanda

Grundlæggende information

George Frederick Blanda ”The Grand Old Man”, født 17 September 1927 i Youngwood Pennsylvania, var Quarterback og Kicker i NFL og AFL i 26 sæsoner, hvilket er flere, end nogen anden spiller i sportens historie. Da han gik på pension i 1976 havde han scoret flere point end nogen anden i NFL – En rekord som danske Morten Andersen senere slog.

Blanda afgik ved døden efter kort tids sygdom den 27. september 2010 i en alder af 83.

Støt Firstdown.dk - del med dine venner:

College karriere

Blanda spillede quarterback og kicker på University of Kentucky, og i hans andet år spillede han under coach Paul ”Bear” Bryant, som senere fik stor succes med University of Alabama. Efterfølgende, da han blev spurgt om hans mening vedrørende Coach Bryant, sagde han ”Jeg tænkte, at det må være sådan Gud ser ud”.

Blanda var startende quarterback i begge sæsoner han var i Kentucky (1947-1948).

 

NFL karriere

Bears (1949-1958 NFL)
I de første år af hans karriere blev Blanda primært brugt som Quaterback og Kicker, men han fik også spilletid som Linebacker. I 1954 satte en skade dog en effektiv stopper for hans førsteholds status, og han blev herefter oftest kun brugt som Kicker.

Blanda pensionerede sig selv i 1958 grundet ejeren og Head Coach af Bears, George Halas, kun ville bruge ham som Kicker. Blanda har aldrig villet være kendt som en Kicker, men som en Quarterback, der også var Kicker, hvilket også var grunden til at han pensionerede sig selv.

Houston Oilers (1960-1966 AFL)
Blanda vendte tilbage til sporten da AFL blev stiftet i 1960, hvor han skrev kontrakt med Houston Oilers som både Quaterback og Kicker. Han førte Oilers til de 2 første AFL titler og satte, i tiden med Oilers rekorder for flest touchdowns i en sæson med 36. Det blev dog overgået af Dan Marino med 48 og 42 interceptions i en sæson, en rekord som han stadig er indehaver af. Han var også flere gange passing leader i AFL i tiden hos Oilers.

Oakland Raiders (1967-1969 AFL, 1970-1975 NFL)
Blandas allerede lange karriere synes ovre da han blev fritstillet af Oilers i 1967, men skæbnen ville det anderledes. Oakland Raiders hentede ham ind som backup Quaterback og pålidelig Kicker.

I hans første sæson som spiller for Raiders, var han AFL scoring leader med 116 point og stærkt medvirkende til holdets succes i de første år.

I 1970 blev Blanda fritstillet af sin kontrakt med Raiders, men vendte tilbage igen samme år, og begyndte dermed sin 21. professionelle sæson i NFL.

I løbet af det følgende år havde Blenda, som var blevet 43år gammel, 5 bemærkelsesværdige kampe. Imod Steelers kastede han 3 touchdowns, da han kom på banen i stedet for den skadede Daryle Lamonica. I kampen efter lavede han et 48yard field goal mod Chiefs med 3 sekunder igen. Ugen efter kom han ind fra bænken, og kastede et touchdown mod Browns med lidt over 1 minut tilbage, som udlignede kampen, og sparkede et 53yard field goal med 3 sekunder igen, som gjorde at Raiders vandt kampen. Efter han scorede det field goal kunne man høre den berømte sætning fra Raiders’ radio speaker ”George Blanda has just been elected King of the World!”

I holdets efterfølgende kamp kom Blanda ind som quarterback i 4. quarter og kastede det vindende touchdown mod Broncos, og stimen sluttede da han med få sekunder tilbage scorede et 16yard field goal i en sejr over Chargers.

I AFC Championship kampen kom Blanda igen ind på banen for at erstatte den skadede Lamonica, og hjalp sit hold med at holde sig inde i kampen med 2 touchdowns og et 48yard field goal. I sidste quarter blev Blanda dog interceptet 2 gange, og holdet tabte kampen.

Hans fantastiske sæson gjorde, at han vandt Bert Bell Award. Cheifs ejer, Lamar Hunt, sagde i spøg til et blad omkring hans sæson, at ” this George Blanda is as good as his father, who used to play for .”

Selvom Blanda aldrig spillede en større rolle som quarterback igen, var han dog kicker de næste 5 sæsoner til hans endelige pensionering i 1975.

Livet efter football

Blanda kom i Pro Football Hall of Fame i 1981, og er nu også i University of Kentucky’s Hall of Fame.

Efter han afsluttede sin karriere i en alder af 49, var han motivationstaler hos forskellige selskaber og spillede celebrity golf.

Ifølge Pro Football Hall of Fame døde Blanda efter kort tids sygdom den 27. september 2010. Der blev holdt 1 minuts stilhed til ære for ham i kampen mellem Bears og Packers, som også blev spillet den 27. 

Karriere highlights og awards

4 x AFL All-Star Game
5 x All-AFL selection
4 x Pro Bowls
1 x All-NFL Second Team
1 x UPI, AP, TSN AFL MVP
1 x Bert Bell Award 

AFL All-Time Team

De korte fakta
Navn: George Blanda
Alder: 90 år
Vægt: 98 kg.
Højde: 188 cm.
Trøjenummer: #16
College: University of Kentucky