Spillerportræt  
Dette portræt er skrevet af Christoffer Jespersen

Fran Tarkenton

Grundlæggende information

Francis Asbury ”Fran” Tarkenton, født den 3. Februar 1940 i Richmond, Virginia, blev af den tidligere Vikings Head Coach, Bud Grant (1967-1983, 1985), kaldt for "Den bedste quarterback, der nogensinde har spillet." Dette blev også bevist da Fran, efter sine 18 sæsoner som quarterback, var indehaver af mange rekorder og stadig ligger i toppen af flere kategorier.

Støt Firstdown.dk - del med dine venner:

College karriere

Fran spillede som quaterback for og . Han førte førstnævnte til Georgia State Championship og sidsnævnte til Southeastern Conference Title. I college var han også leder af ”Fellowship of Christian Athletes”.

NFL karriere

Fran Tarkenton blev draftet af Minnesota Vikings i tredje runde i 1961 draften, og af Boston Patriots i femte runde i AFL draften, men han skrev kontrakt med Vikings.

Minnesota Vikings (1961-1966)

I hans første kamp som Vikings-spiller, og Vikings første kamp nogensinde, førte han holdet til en 37-13 sejr over Chicago Bears, en kamp som hurtigt gav ham popularitet og en rekord for at være den eneste, der har kastet 4 touchdown passes, og et rush touchdown, i sin første kamp.

Gennem hans første tid hos Vikings, lå han ofte i diskussion med Head Coach Norm Van Brocklin, som var imod konceptet om en mobil quarterback, et koncept som Tarkenton gjorde yderst populær med hans bevægelighed.

New York Giants (1967-1971)

Fran blev i 1967 traded til Giants, et opsigtsvækkende trade som gav Vikings 2 first round picks og 2 second round picks. Her formåede han at hjælpe holdet fra en 1-12-1 record fra året før til bedre tider. I hans første kamp som Giants spiller førte han holdet til sejr over sit gamle hold Vikings i et 4th quarter comeback, efter at have været bagude med 13 point.

Minnesota Vikings (1972-1978)

Efter endnu et stort trade hvor Giants fik 2 veteraner, en rookie og 2 høje draft picks, kom Fran tilbage til Minnesota, hvor han også startede sin karriere, og i hans 7 sidste sæsoner, som Vikings og professionel football spiller, førte han holdet til hele 6 NFC Central Division titler og til 3 Superbowls, som dog alle blev tabt.

Fran havde sin bedste sæson i 1975, hvor han førte Vikings til en NFC championship finale og endte som ligaens MVP, Offence Player of The Year og med en Quarterback Rating på 91,8.

Sæsonen fik dog en tragisk slutning for Fran, da Vikings tabte 17-14 til Cowboys i de sidste sekunder på det første ”Hail Mary”-kast. Oveni det hårde nederlag til Cowboys, døde Frans far, imens han så kampen. Rygterne siger at hans hjerte stoppede da han så ”Hail Mary”-kastet. Den virkelige historie er dog, at han døde i midten af 3. quarter.

Da Fran trådte tilbage fra football-verdenen, var han indehaver af mange store rekorder indenfor Quarterback positionen: 3,686 pass completions, 47,003 passing yards (6. all time nu), og 342 touchdowns (4. all time nu), var på dette tidspunkt nok til at gøre ham til All time leader indenfor disse kategorier. Men udover at være en dygtig passer, havde han også 3674 rushing yards (4. bedst blandt quaterbacks nogensinde), som gjorde at han fik tilnavne som ”Scramblin’ Fran” og ”Frantic Fran”.

Livet efter football

Fran blev optaget i Pro Football Hall of Fame i 1986 og i College Football Hall of Fame i 1987.

Siden hans professionelle karriere sluttede, har Fran skrevet en del bøger, deriblandt et par selvhjælps/motivations bøger, en biografi som hedder ”Better Scramble Than Lose.”

Tarkenton har også startet en masse firmaer, hvor den mest nævneværdige er Tarkenton Software, som af nogle, anses for at være en pioner indenfor computersoftware. Firmaet blev senere sammenlagt med KnowledgeWare, hvor Fran også var chef, og til sidst blev det solgt til Sterling Software i 1994, hvorefter Fran forlod selskabet.

Fran kan også til tider ses i blade, hvor han kommenterer på forskellige ting indenfor NFL, som regel negative ting om andre spillere, hvor seneste offer var Jay Cutler.

Nu bor Tarkenton, med hans kone Linda, i Atlanta, Georgia.

Karriere highlights og awards

9 x Pro Bowl
2 x First Team All Pro
1 x Second Team All Pro
1 x Pro Bowl MVP
1 x NFL Offensive Player of the Year
1 x NFC Player of the Year
1 x Bert Bell Award
1 x NFL MVP

Minnesotas Jersey nr. 10 Retired

De korte fakta
Navn: Fran Tarkenton
Alder: 77 år
Vægt: 86 kg.
Højde: 183 cm.
Trøjenummer: #10
College: University of Georgia