Spillerportræt  
Dette portræt er skrevet af Lars Aanæs

Curtis Martin

Grundlæggende information

Curtis James Martin, Jr. blev født den 1 maj, 1973 i Pittsburgh, Pennsylvania og er en af de største runningbacks der har optrådt i NFL. Han nåede at spille 11 sæsoner inden han træk sig tilbage og i de 10 sæsoner kom han alle over 1,000 løbet yards som har grundlagt hans placering som den der har løbet for fjerde flest yards nogensinde i NFL´s historie med i alt 14,101 yards. Foran ham ligger kun Walter Payton, Emmitt Smith og Barry Sanders.

Støt Firstdown.dk - del med dine venner: Curtis James Martin, Jr. blev født den 1 maj, 1973 i Pittsburgh, Pennsylvania og er en af de største runningbacks der har optrådt i NFL. Han nåede at spille 11 sæsoner inden han tr&ae..." />

College karriere

At Curtis Martin skulle blive en stor football spiller i NFL stod ikke skrevet i tegnene. Så ledes spillede han ikke engang football for sin high school og det var først da han kom til University of Pittsburgh at karrieren begyndte og det endda først i hans senior år. For inden da havde han ikke været på football banen for Pittsburgh. Da han i sin senior sæson løb for 1,705 yards og 20 touchdowns var han dog klar over at karrieren skulle fortsætte i NFL.

NFL karriere

New England Patriots (1995-1997)

Curtis Martin gik ind i draften betegnet som en sleeper. Grundet han kun havde spillet et enkelt år i college var folk i tvivl om han virkelig var NFL kvalitet og dermed røg han helt ned til tredje runde hvor New England Patriots tog ham.

Allerede i sin første sæson bevidste han dog sit værd da han løb for enorme 1,487 yards og 14 touchdowns i sin rookie sæson. Dermed blev han også kåret til årest offensive rookie og kom også i Pro Bowl. Patriots kom hele vejen til Super Bowl det år, men tabte senere til Green Bay Packers hvor Martin løb for 42 yards og scorede et enkelt touchdown.

De to efterfølgende år løb Martin for 1,152 yards og 1,160 yards. Det første år blev han fundet god nok til Pro Bowl igen takket være sine 14 touchdowns. De to første år i hans karriere løb han altså begge gange for 14 touchdowns, det højeste antal han kom til i en enkelt sæson.

New York Jets (1998-2006)

Efter tre år i Patriots var Jets klar til at overtage ham da hans kontrakt udløb. Jets tilbød Martin hele $36 millioner over seks år, hvilket Patriots ikke ville matche. Dermed blev Martin genforenet med sin tidligere Head Coach, Bill Parcells fra Patriots tiden.

I løbet af hans ni år i New York missede Martin kun fem kampe og løb for i alt 10,302 yards i en Jets uniform hvis man ikke tager hans sidste sæson som han tilbragte på injured reserve med. Samtidig blev han udtaget til tre Pro Bowl kampe, ligesom han i 2004 var den runningback som løb for flest yards af nogen i NFL med 1,697 yards. Det var en mere end nummer to, Shaun Alexander løb det år.

I løbet af hans lange karriere hos Jets, blev han et større og større ikon i gaderne i New York. Flere og flere beundrede hans loyalitet ligesom man var sikker på hvad han ville levere år efter år. Såledels fumblede han kun 17 gange i løbet af sine ni år i Jets, derfor overlod man trygt bolden i hans hænder når man skulle løbe tiden ud.

Martin var også en habil receiver i sin tid. Hans største sæson kom i starten af hans tid i Jets hvor han greb hele 70 bolde for 508 yards og to touchdowns. Det lykkedes ham dog kun 10 gange i løbet af sin karriere at få bolden ind til touchdown på et kast.

Hans 10,302 løbet yards for Jets er også holdet rekord. Det er også værd at nævne at i hans kun tre sæsoner hos Patriots hvor han løb for 3,799 yards ligger nummer fire i kategorien rushing yards for klubben. Martin formåede to gange i sin NFL karriere at kaste bolden. Begge gange kom der et touchdown ud af det og dermed har Martin en perfekt passer rating som lyder på 158,3.

Efter en sæson på injured reserve trak Curtis Martin sig tilbage fra professionel football den 26 juli, 2007 og nåede dermed aldrig at vinde en Super Bowl ring.
Han blev i 2012 indlemmet i NFL Hall of Fame.

Livet efter football

En af Curtis Martin´s store hobbyer er at følge New York Knicks og er ofte set ved deres kampe. Derudover er han meget interesseret i film, og møder gerne op på den røde løber for at se præmieren på en god film.

Karriere highlights og awards

5 x Pro Bowl (1995, 1996, 1998, 2001 og 2004)
2x First-team All-Pro (2001 og 2004)
1x Second-team All-Pro (1999)
1995 NFL Offensive Rookie of the Year
Nummer 4 over løbet yards i historien
I NFL Hall of Fame

De korte fakta
Navn: Curtis Martin
Alder: 41 år
Vægt: 95 kg.
Højde: 175 cm.
Hold: New York Jets
Trøjenummer: #28
College: University of Pittsburgh