Spillerportræt  
Dette portræt er skrevet af Lars Aanæs

Tiki Barber

Grundlæggende information

Atiim Kiambu Hakee-Ah Barber, bedre kendt som Tiki Barber blev født den 7 april, 1975. Han er kendt for sin lange karriere hvor han var tro imod New York Giants. Det blev i alt til 10 år i NFL. Han er tvillingebror til Ronde Barber som lige for tiden spiller i Tampa Bay Buccaneers.

Støt Firstdown.dk - del med dine venner: Atiim Kiambu Hakee-Ah Barber, bedre kendt som Tiki Barber blev født den 7 april, 1975. Han er kendt for sin lange karriere hvor han var tro imod New York Giants. Det blev i alt til 10 år i NFL. Han er t..." />

College karriere

Tiki Barber valgte at begynde sin karriere for University of Virginia. Her blev han så stor en succes da han løb for 3,389 yards som på det tidspunkt var rekord. Senere har Thomas Jones slået den. Udover at spille football satte han også rekorden for det længste lændespring af alle nogensinde fra University of Virginia.

NFL karriere

New York Giants (1997-2006)

Det blev New York Giants som i starten af anden runde valgte Tiki Barber. Det var planen at han kun skulle bruges som en ”Third-down” runningback hos Giants. Og det var også den rolle han startede med at have sine første tre år i New York. Det blev kun til skuffende 935 yards igennem hans første tre år som også var plaget af skader.

Han fik for alvor sit gennembrud i 2000 hvor han for første gang i karrieren løb for over 1,000 yards. Nærmere betegnet 1,006 og samtidig løb han for hele otte touchdowns. Året efter skulle han forsætte samme stil selvom det kun blev til 865 yards løb han også kun bolden 166 gange hvilket gav ham et gennemsnit på 5,2. Giants kom hele vejen til Super Bowl i 2001 men tabte til Baltimore Ravens.

I 2002 fik Barber æren af at blive starteren for Giants og løb for over 1,387. Hans største problem igennem karrieren har været hans fumbles og det var her det for alvor begyndte at blive synligt. Han fumblede både i 2002 og 2003 bolden ni gange og det fik kritikerne ud med riven efter Barber på trods af han løb for over 2,500 yards sammenlagt de to år. Han fumblede utrolige 53 gange i løbet af sin karriere.

Tiki Barber var dog opsat på at gøre noget ved problemet og begyndte derfor at træne specifikt på en anden måde at løbe bolden på. I hans sidste tre sæsoner som blev hans bedste fumblede han kun fire gange imens det laveste antal yards han løb for var 1,518. Dermed havde Barber for alvor skrevet sig ind i historie bøgerne som en af de bedste runningbacks i NFL.

Efter hans succes år i 2005 hvor han løb for 1,860 yards og greb bolde for 530 yards var der snak om at Barber ville trække sig tilbage. Barber forblev dog aktiv et år til og endnu engang formåede han at løbe for over 1,500 yards. Med 1,662 yards i sin sidste sæson valgte Barber at trække sig tilbage efter at have deltaget i hans tredje Pro Bowl. Alle tre kom i hans tre sidste år i karrieren.

Efter 10 år i New York har han de fleste rekorder for en Giants spiller. Blandet andet har han det højeste gennemsnit af nogen runningback nogensinde i Giants per løb. Det lyder på 4,7 igennem hele hans karriere. Hans 55 løbet touchdowns og 10,449 løbet yards er det højeste nogensinde af en Giants profil.

Livet efter football

Efter Tiki Barber trak sig tilbage har han brugt sin tid som ekspert på forskellige tv-shows. Han er en fast del af værterne på NFL egen kanal NFL Network.

Han har også udgivet flere bøger omkring sig selv som en personlighed og den måde han spillede på, på banen. Også en bog har han udgivet sammen med sin tvillingebror, Ronde Barber.

Karriere highlights og awards

3x Pro Bowl (2004, 2005 og 2006)
1x All-Pro (2005)
Indehaver af flere Giants rekorder

De korte fakta
Navn: Tiki Barber
Alder: 42 år
Vægt: 93 kg.
Højde: 178 cm.
Trøjenummer: #21
College: University of Virginia