Spillerportræt  
Dette portræt er skrevet af 1990refskov

Steve Young

Grundlæggende information

Jon Steven "Steve" Young er født den 11. oktober 1961 i Salt Lake City, Utah. Steve Young er tidligere quaterback i USFL (United States Football League) og siden hen NFL, fra 1985-1999. Steve Young gik på Brigham Young University, hvorefter han skrev en 10-årig, 40 millioner $ lang kontrakt med Los Angeles Express, som han den dag i dag stadig får penge fra. Da USFL gik konkurs, holdt NFL en supplement draft i 1984, for alle disse spillere. Efter en dårlig start i NFL traded Tampa Bay Buccaneers, Steve Young til Bill Walsh’s San Francisco 49ers, hvor han blev yderst succesfuld. 

Efter at han i en lang periode sad bag en af NFL’s allerbedste quaterbacks gennem tiderne, Joe Montana, fik Steve Young chancen i 1991 efter en skade til Montana, og var 49ers ubestridte quaterback fra 1992-1999. Selvom Steve Young blev udtaget til 7 Pro Bowl, var det ikke før hans Super Bowl triumf i 1995, at han for alvor trådte ud af Joe Montana’s skygge. Young blev i løbet af sin karriere kåret til NFL MVP to gange, og i 2006 fik han den ultimative kåring. Han blev indlemmet i Canton’s Pro Football Hall of Fame, som den første venstrehåndet quaterback. Steve Young var kendt som en yderst god runner og god til at undgå presset. Hans spillestil gav ham en del skader. Han holder den dag i dag, rekorden for højest passer rating i karrieren, på 96.8.

 

Støt Firstdown.dk - del med dine venner: Jon Steven "Steve" Young er født den 11. oktober 1961 i Salt Lake City, Utah. Steve Young er tidligere quaterback i USFL (United States Fo..." />

College karriere

Steve Young gik på Greenwich High School, hvor han var frontfiguren på deres option offense. Han sluttede sin football karriere i High School med 1,927 rushing yards på 267 forsøg. Han completed dog kun 41 procent af hans kast, for 1120 yards. I hans senior år var han både kaptajn for football, baseball og basketball holdene, men i college valgte han, at fokusere på football.

Steve Young var en ualmindelig god løbende quaterback, hvilket gjorde at North Carolina’s Tar Heels fik øjnene op for Young. Young valgte alligevel North Carolina’s option offense fra, og tog på college i hjemstaten, Utah. På Brigham Young University, tilbragte Young de næste tre år. Young havde store problemer sit første år, hvor han en overgang blev prøvet som defensive back. Til slut lykkedes det ham dog, at overbevise træneren om hans kvaliteter og overtog rollen som startende quaterback, fra Jim McMahon.

Steve Young havde spillet solidt for ’the Cougers’ i hans første to år, men i hans sidste år af hans college karriere i 1983, viste han for alvor kvaliteterne. Young kastede for 3,902 yards og 33 touchdowns i grundspillet., hvor han completed 71.3 % af sine kast, hvilket var NCAA rekord. Young var via en 11-1 rekord med til, at vinde Holiday Bowl med ’the Cougers’. Young sluttede desuden nummer to i konkurrence om det prestigefyldte, Heisman Trophy, og han vandt Davey O'Brien National Quarterback Award , som den bedste quaterback i college. Han sluttede college karrieren med 592 kastede bolde for 7,733 yards og 56 touchdowns, sammen med 1,048 rushing yards og med 18 rushing touchdowns. I 2001, blev han indlemmet i College Football Hall Of Fame.

 

NFL karriere

USFL - Los Angeles Express (1884-1985)

Los Angeles Express var medlem af den nye udbryder liga i amerikansk football - USFL. De manglede derfor en quaterback, hvilket gjorde at de underskrev en 10-årig, 40 millioner dollars kontrakt med quaterback, Steve Young, som ville blive betale over de næste 40 år. Folk kan måske undre sig over, hvorfor de ville spille i denne liga? Men faktum var, at der var mange penge i ligaen og andre college stjerner, som Heisman Trophy vinder, Mike Rozier også spillede i USFL. Selvom Express spillede sig i slutspillet, var det et projekt dømt til døden. Los Angeles Express havde svært ved, at konkurrere med NFL holdene i California og Los Angeles, så efter to sæsoner gik ejeren, William Odenburg konkurs. Pengemændene skred fra ligaen samtidig med, at en retssag mod NFL blev tabt, hvilket gav ligaen sit dødsstød. Igennem Steve Youngs livstidskontrakt med Express, tjener han årligt 200,000 dollars. I hans sidste år af kontrakten i 1988, fik han 3.173 millioner dollars.

Tampa Bay Buccaneers (1985- 1986)

Steve Young var den første spiller taget, da NFL i 1984 holdt en draft for alle spillerne fra USFL og CFL (Canadian Football League). Hans to sæsoner hos Buccaneers endte skuffende, da de kun formåede at vinde 4 kampe over de to år, med de 3 af dem, med Steve Young bag center. I hans 19 kampe, kastede Young 11 touchdowns med 21 interceptions og completed blot 55 % of sine kast. Selvom hans NFL karriere så tvivlende ud, så 49ers legendariske coach, Bill Walsh, et potentiale i Steve Young.
 
Derfor draftet Tampa Bay Buccaneers, Vinny Testaverde, first overall i 1987-draften, og traded Steve Young til San Francisco 49ers, for et 2- og 4. runde draftvalg. Young ville tilbringe hans sidste 13 år i NFL hos 49ers, hvor han havde en tvivlsom start, men i sidste ende blev Joe Montanas værdige afløser.
 
San Francisco 49ers (1987-1999)
 
Steve Young var i hans første fire år backup for Hall of Fame Quaterback, Joe Montana hos 49ers, som i denne periode hjembragte to Super Bowl sejre, så man kan ikke kritisere valget. I midlertidigt fik Steve Young ved flere lejligheder muligheden for, at vise sin evner. I en kamp mod Chicago Bears i 1987, kastede Young for 4 touchdown i 41-0 sejr, hvor han erstattede en skadet Joe Montana. I 1988 mod Minnesota Vikings var Young med en rushing touchdown og en bombe af et touchdown på 76-yard, den afgørende faktor, i deres smalle 24-21 sejr. I 1989 viste Young, at han var parat til at overtage for den ældre Joe Montana (selvom Montana blev NFL MVP og førte 49ers til Super Bowl sejr, det år). Han kastede for 1,001 yards og 8 touchdown, hvor han ramte en receiver på 69 % af sine kast. Steve Young sluttede sin tid, som backup for Joe Montana med 23 touchdowns og kun 6 interceptions. Efter Joe Montana havde ført 49ers til Super Bowl triumf i både 1989 og 1990 blev han skadet i optakten til 1991 sæsonen. En skadet albue, satte punktum for hans glorværdige karriere hos 49ers, da han op til 1993 sæsonen, blev traded til Kansas City Chiefs, efter at han i både 1991 og 1992 var plaget af skaden. Dermed var vejen banet for Steve Young.
 
1991 lignede året, hvor Steve Young skulle have sit endelige gennembrud i NFL, med Montanas skade. Selvom Young spillede op til niveau, vandt holdet kun fire ud de første otte kampe. Næste kamp måtte Young udgå med en knæskade, som gjorde at backup Steve Bono fik chancen. Den tog han. Han spillede glimrende og fik starter rollen. Desværre for Bono, blev han skadet efter fem kampe, og i den 15. kamp var Young tilbage under center. Steve Young sluttede sæsonen med en imponerende 101.8 passer rating, efter han missede fem kampe i løbet af sæsonen. Steve Young kastede for 2,517 yards og 17 touchdowns med 8 interceptions. Selvom, der ikke var mange der troede på Young, skulle 1993 sæsonen vise sig at være året, hvor Steve Young viste omverdenen, at han var klar som Joe Montanas afløser.
 
1992 var året, hvor 49ers sagde farvel til en legende og goddag til en ny. Joe Montana spillede blot en halvleg, denne sæson og blev derefter som fortalt traded til Chiefs. Young var også tæt på, at være historie, men traden med Los Angeles Rams gik ikke igennem, og han blev i stedet i San Francisco. Sæsonen startede skævt for Young, da måtte udgå fra årets første kamp, med endnu en hjernerystelse. Han var dog klar ugen efter, hvor han kastede for 449 yards, hvilket er person rekord. Desværre tabte 49ers kampen, men derfra kiggede de sig ikke tilbage. Holdet sluttede med en 14-2 rekord, og klarede sig hele vejen til Championship kampen i NFC. Desværre tabte de kampen, til de senere Super Bowl mestre, Dallas Cowboys. Young blev kåret til NFL MVP dette år samtidig med, at han blev udtaget til sin første Pro Bowl. Young sluttede sæsonen med 3 ,456 passing yards og 537 rushing yards, sammen med 25 kastet touchdown og en passer rating på 107.0.
 
En hævet tommelfinger gav i starten af 1993 sæsonen, Steve Young store problemer, men han sluttede den af imponerende. Desværre for 49ers endte sæsonen, lige så skuffende som året for inden. Igen blev de slået af Dallas Cowboys, i Championship kampen og Steve Young var under et gigantisk pres. Han skulle simpelthen hjembringe en Super Bowl triumf, før han kunne blive accepteret, som Joe Montanas værdige afløser. Montana havde nemlig vundet imponerende 4 Super Bowls for 49ers. Steve Young slog i sæsonen en franchise rekord, da han kastede for 4,023 yards og 189 kast uden en interception. Han kastet flest touchdows i sæsonen (29) og havde den højeste passer rating på 101.5. Som plaster på såret, blev han igen udtaget til Pro Bowl.
 
1994 var det året, hvor San Francisco 49ers skulle vinde deres 5 Super Bowl. Det startede også planmæssigt, men en smerteligt nederlagt til den hjemvendte søn, Joe Montana, satte en foreløbig stopper for dette. Young og 49ers kom dog hurtigt tilbage, og efter en nederlag til Philadelphia Eagles, to uger senere, vandt 49ers de næste 10 kampe. 49ers sluttede med den bedste rekord i NFC på 13-3. De formåede endelige i slutspillet hjemme på Candlestick Park, at besejre de evige rivaler, Dallas Cowboys og avancere til Super Bowl. I Super Bowl havde, San Diego Chargers ikke den store chance mod 49ers potente offense. 49ers vandt kampen 49-26, hvor Young kastede for 325 yards og en Super Bowl rekord, 6 touchdowns. Young blev kåret som Super Bowl MVP, der symboliserede hans ultimative triumf. Folk talte ikke længere om Joe Montana, men talte om deres beundring for Steve Young. Young blev igen kåret som NFL MVP og fik sin tredje Pro bowl udtagelse i træk. Han kastede for 3,969 yards og en franchise rekord, 35 touchdowns, med kun 10 interceptions. Han krydrede det med at complete 70.28 % af sine kast, og slog Joe Montanas rekord for højest passer rating, som nu hedder 112.8.    
 
I de følgende tre sæsoner blev Steve Young ligeledes udtaget til Pro Bowl, men 49ers tabte alle tre år til Green Bay Packers og deres ny stjerne quaterback, Brett Favre, i slutspillet. Steve Youngs karriere var ved, at lakke mod enden og der blev gisnet om hans 37-årige krop, kunne klare mere. Det blev gjort til skamme, da han i 1998 endnu en gang havde nogle imponerende stats. Young kastede igen karriere høje passing yards (4,170) og 36 kastede touchdowns. Han havde også et spektakulært spil tilbage. I NFC wild card kampen mod Green Bay Packers, som han havde tabt til i de foregående tre år, kastede han med otte sekunder tilbage, et vindende touchdown til den nye receiver stjerne, Terrell Owens. Spillet er siden blevet døbt ”The Catch II”, som endnu engang fortæller, hvor langt Steve Young var kommet siden de tidlige 90’ere dage, som backup. 49ers tabte desværre ugen efter til Atlanta Falcons, som næsten blev inden på hans glorværdige karriere. I 1999 forlod han banen, efter endnu en hjernerystelse i Week 3 og vendte aldrig tilbage til banen. Hans mange hjernerystelse havde taget så hårdt på hans krop, at han aldrig vendte tilbage.
 
Selvom Steve Young var backup over halvdelen af sin karriere, og kun spillede 16 kampe tre gange, havde han imponerende stats, da han træk sig tilbage. Young completed 2,667 kast, for 33,124 yards og 232 touchdown, med 107 interceptions. Hans passer rating på 96.8, er NFL rekord og hans 4,239 rushing yards, er næstbedst for en quaterback. Hans præcision, mobilitet og løbe evne, var en medvirkende årsag til, at han i 2005 blev stemt ind i Pro Football Hall of Fame.

Livet efter football

Steve Young valgte i sin tid, at gå på college på Brigham Young University, i stedet for North Carolina. Det er der en god grund til. Hans familie har stolte traditioner på skolen. Hans tip-tip-tip oldefar, Brigham Young, har nemlig lagt navn til colleget. Siden har hans familie gået på skolen, hvor hans far også havde succes, som footballspiller. Steve Young er i dag gift, med den tidligere model, Barbara Graham. De har sammen to sønner og to døtre

Steve Young bestod sin jura eksamen på Brigham Young University i 2005.

Steve Young er stadig involveret i NFL. Han er analytiker på ESPN’s Monday Night Football show. Han er også medvært på et radioprogram på KNBR, i NFL sæsonen.

 

 

Karriere highlights og awards

 • 7 x Pro Bowl (1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998)
 • 3 x First Team All-Pro (1992, 1993, 1994)
 • 3 x Second team All-Pro (1995, 1997, 1998)
 • 3 x Super Bowl vinder (XXIII, XXIV, XXIX)
 • Super Bowl XXIX MVP
 • 2 x AP NFL MVP (1992, 1994)
 • San Francisco 49ers #8 retired
 • Holder bla. disse NFL rekorder:
 • 96.8 career QB Rating
 • 43 career QB Rushing Touchdowns
 • 6 kastet TD i en Super Bowl

De korte fakta
Navn: Steve Young
Alder: 56 år
Vægt: 98 kg.
Højde: 188 cm.
Trøjenummer: #8
College: Brigham Young University