Spillerportræt  
Dette portræt er skrevet af Christian Andersen

Vince Lombardi

Grundlæggende information

Vincent Thomas Lombardi (11. juni 1913 – 3. september 1970) var en legendarisk coach, som bedre kendes under navnet Vince Lombardi. Han har aldrig selv spillet i NFL, men har til gengæld stået i spidsen for 3 hold (New York Giants, Green Bay Packers og Washington Redskins). Vincent Lombardi havde en faktisk tid i Packers, hvor han vandt de to første Super Bowls (I &II), samt 5 NFL Championship titler. Hans skifte til Redskins blev kortvarigt, da han 3. september 1970 døde af kræft, og fik sidenhen opkaldt Super Bowl trofæet efter sig.  

Støt Firstdown.dk - del med dine venner:

NFL karriere

New York Giants (1954 - 1958)
Hans første job var som offensive coordinator, dog uden at gøre det store væsen af sig. I hans tredje sæson blev han defensive coordinator. Derefter gik turen til Green Bay Packers.
 
Green Bay Packers (1959 - 1967)
Som 45-årig blev Vince Lombardi head coach og team manager for Green Bay Packers, og netop her skulle han senere fejre store triumfer. Packers var endt 1-9-1 i den foregående sæson, men med hård og seriøs træning, endte det med en overraskende 7-5 i Lombardi’s første sæson. Udviklingen foresat i anden sæson (1960 sæson) hvor Packers endte med at tabe NFC Championship kampen til Eagels ved at blive stoppet sølle 9 yards fra endzone da tiden løb ud! 
Efter de to første flotte sæsoner hos Packers, ville Giants i midlertidigt gerne have deres træner tilbage. Lombardi afslog, og Packers vandt NFL titlen over netop Giants de to efterfølgende år (37-0 og 16-7). Tre NFL tilter på stribe blev det dog ikke til for Lambardi, da Packers (til trods for at havet sluttet 11-2-1) måtte afgive sin division til Bears i 1963. Lombardi kæmpede videre med sit Packers hold, i håb om at føre dem til flere titler i NFL, men den drøm måtte udskydes endnu et år, da de ”kun” blev nummer 4. efter at havet tabt en kamp om 3. pladsen til Cardinals. 
1965 blev året hvor Packers endnu en gang hjemtog NFL titler, for der efter at vinde de to første Super Bowls i 1966 og 1967. I 1967 sæson mødte Packers Dallas Cowboys i en historisk NFC Championship kamp, som senere er kendt som ”The Ice Bowl”.  Efter hans anden Super Bowl titler, valgte Lombardi at skifte fra sin træner position til General Manager.
 
I Packers formåede Vince Lombardi at slutte med en helt ufattelig 105-35-6 record som head coach!
 
Washington Redskins (1969 - 1970)
Lombardi havde åbenbart ikke fået nok af livet som træner, da han valgte at forlade sit elskede Packers for at tage en tørn i Redskins. Her formåede han at vende et 14 år langt ”loosing season” periode til en 7-5-2 sæson.
 
Udover præstation på banen, fik han endda Redskins til at skifte design på hjelmene. Lombardi var blive præget så meget hjemmefra, at Redskins efterfølgende stillede op med et ”R” på siden af hjelmen, stærkt inspireret fra Green Bay Packers’ ”G”. Han var også manden, som opdagede at Redskins’ rookie running back, Larry Brown, var døv på det ene øre. Dette blev sidenhen behandlet, hvorefter han leverede en god sæson.
 
Mere end én sæson nåede Lombardi desværre ikke for hovedstadsklubben, da han i sommeren 1970 døde af kræft.

Livet efter football

Vince Lombardi nåede aldrig til livet efter football, da han den 3. september 1970 dødede af kræft i tyktarmen. 

Han havde haft ondt hen over sommeren, men nægtede at gå til lægen. Senere blev det så slemt, at der ingen vej udenom længere, men da var det desværre for sent. Han havde fået kræft i tyktarmen, som efterhånden havde spredt sig så meget i hans fordøjelsessystem, at Lombardi ikke længere stod til at redde. Vincent Thomas Lombardi gik derfor bort 3. september 1970.
 
Siden da har man i NFL valgt at hylde Vincent Thomas Lombardi ved at opkalde Super Bowl trofæet efter ham.

Karriere highlights og awards

  • AP NFL Coach of the year (1959)
  • 2x Super Bowl Champion (I & II)
  • 5x NFL Champions (1961, 1962, 1965, 1966 og 1967) (Den gang hed de to forbund AFL og NFL)

De korte fakta
Navn: Vince Lombardi
Alder: 104 år
Vægt: 80 kg.
Højde: 180 cm.
Trøjenummer: #0
College: Fordham University