Spillerportræt  
Dette portræt er skrevet af Hampus Andreasen

Cris Carter

Grundlæggende information

Den 25. November 1965 blev Graduel Cristopher Darin Carter født i Troy, Ohio. I NFL-verdenen er han kendt som ”Cris Carter”. Han er en Hall of Fame wide receiver, der nåede at spille for 3 hold. Han var kendt for sine fremragende hænder, og det var ikke sjældent, at man så ham stå og gribe den ene bold efter den anden med bare én hånd. Udover dette var han også kendt for sit omdømme som ”trash-talker”. Hans storebror og forhenværende spiller og træner i NBA, Butch Carter har altid været hans store forbillede og motivationsfaktor.

Støt Firstdown.dk - del med dine venner:

College karriere

High School karriere:
Carter er det man kalder for en naturlig atlet. Alt med krop og bevægelse falder ham naturligt. Dengang han gik på Middletown High School, spillede han både på skolens basket- og footballhold og var stjernen begge steder.

Da Carter skulle på college, stod flere skoler i kø med schoolarships til både basket og football. Han valgte at tage på Ohio State University, hvor hans intention var at spille både basket og football, som han havde gjort hidtil. Men han dominerede så meget på footballbanen, at han valgte at lægge sit fulde fokus derpå. Carter havde nogle fantastiske år i college, hvor han slog flere rekorder og blev Ohio State’s første All American på wide receiver positionen. Inden hans senior år blev han træt af ikke at have nogen penge og underskrev i al hemmelighed en kontrakt med en sportsagent. Dette blev opdaget, og han blev derfor forbudt at spille football i sit senior år. Desuden skal det siges, at Carter i Citrus Bowl i 1985 lavede et af football historiens flotteste catches på et kast, hvor hans quarterback forsøgte at kaste bolden ud af banen, men Carter så alligevel formåede at gribe den svævende med én hånd. (Klippet kan findes på youtube)

NFL karriere

Philadelphia Eagles (1987-1989):
På grund af Carters disciplinære problemer kunne han ikke stille op til den regulere draft, derfor valgte han at stille op til den supplementære draft i 1987. Der blev han valgt af Philadelphia Eagles i 4. Runde. Carters første grebne bold i NFL var et touchdown på 22 yards. Det blev dog ikke helt hans år, da han kun greb 5 bolde for 84 yards og 2 touchdowns. Året efter fik han lidt mere at lave, da han lavede 6 touchdowns på 39 catches for 761 yards. Hans udvikling fortsatte, og hans status i Philadelphia steg, da han i 1989 kom helt op på 11 touchdowns, på 45 catches for 605 yards. Inden 1990 sæsonen valgte Eagles coach, Buddy Ryan, af ukendte årsager at cutte Carter. Senere viste det sig, at grunden til dette var, at Carter havde et omfattende alkohol- og stofmisbrug.

Minnesota Vikings (1990-2001):
Minnesota Vikings valgte inden sæsonen at hente Carter. Det blev dog i en begrænset rolle som 3. Receiver. Af hans kontrakt fremgik det, at han skulle gå i behandling for sine misbrug, hvilket han gjorde. Carter har selv udtalt, at han kunne mærke at hans karriere gik fremad, i takt med at han kvittede misbruget. I 1991 trådte Carter for alvor på scenen som en Viking, da han blev deres primære receiver og førte holdet i catches med 72, for 962 yards og 5 touchdowns. I 1993 havde Carter noget af en gennembrudssæson, da han endte sæsonen med 86 catches for 1071 yards og 9 touchdowns. Disse stats fik ham udtaget til sin første Pro Bowl.

Året efter tog Carter endnu et skridt op af trappen, til den storhed han i dag har opnået. Vikings hentede nemlig i 1994 veteran quarterbacken Warren Moon der sammen med Carter skabte ekstremt god kemi. Carter endte 1994-sæsonen med 122 catches for 1256 yards og 7 touchdowns. Dette blev også sæsonen, hvor Carter fik sig sin første First Team All Pro udtagelse.

I 1995 fortsatte Moon og Carter i samme gear da Carter (som året før) fik 122 catches men denne gang for i alt 1371 yards og hele 17 touchdowns! Det var han fineste sæson i karrieren, hvis man kigger på hans produktion. Dog kunne disse fine tal godt overgås, da Jerry Rice og Herman Moore tog First Team All Pro-pladserne foran ham. Det blev derfor ’kun’ til Second Team All Pro.

I 1997 havde Vikings fået en ny mand ved roret, da quarterbacken nu var Randall Cunningham. Carter vandt sin første playoff kamp med Vikings dette år, efter at være blevet slået ud i Wild-Card runden 4 gange tidligere i sin tid hos Vikings. Det var en kneben comeback sejr over Giants, der heller ikke blev til mere, da de runden efter blev slået ud af San Fransisco 49ers.

I 1998 fik Vikings endnu en dødsens farlig receiver i truppen, i det at de draftede Randy Moss med det 21’ende pick i draften. Med Cunningham under center samt Carter og Moss på hver sin side af bolden, var der intet hold, der var i nærheden af Vikings’ niveau. De sluttede sæsonen 15-1 og var storfavoritter til at vinde Superbowl. De vandt også deres playoff kamp i Divisional round imod Cardinals med 41-21. I NFC Championsship kampen gik Vikings dog helt fatalt ned med flaget og tabte 30-27 i overtime til Atlanta Falcons.

Carter fortsatte med at præstere på utrolig højt niveau i både 1999, hvor Carter fik sin anden First Team All Pro-udtagelse, og i 2000, hvor han greb sin bold nummer 1000(som var et touchdown, ligesom hans første catch – Dette er noget Carter er meget stolt over). Vikings nåede i playoff begge år, men de nåede aldrig til den Superbowl, som Carter så inderligt ønskede at stå i.

2001 blev året hvor Carter’s karriere for alvor styrtdykkede. Med en knap så godt spillende quarterback i Spergon Wynn, nåede Carter’s produktion ikke op i de højder, den havde gjort de tidligere år, og Carter blev for første gang i 8 år ikke udtaget til Pro Bowl. Carter blev efter 2001 sæsonen frigjort fra sin kontrakt af Vikings.

Carter forlod Vikings, som den absolut bedste receiver de nogensinde har haft. Han var blandt andet All Time Leader i Catches (1004), Yards (12.383) og Touchdowns (110).

Miami Dolphins (2002):
Efter snak med flere hold valgte Carter ikke at skrive under med et nyt hold forud for 2002 sæsonen. Dog vendte han tilbage i uge 9, hvor han skrev under med Miami Dolphins, da de manglede dybde i deres receiver korps. Men Cris Carter var ikke den samme spiller, som han tidligere havde været, og selvom det blev til en enkelt touchdown i Dolphins trøjen, så blev det ikke til et ophold, der er værd at huske. Efter 2002 sæsonen trak Carter sig definitivt tilbage.

Livet efter football

Efter hans football karriere har Carter arbejdet med analytisk arbejde for blandt andet HBO, Yahoo Sports og ESPN. Derudover ejer han også et sportstræningscenter i det sydlige Florida kaldet: Cris Carter’s FAST Program. Den dag i dag er Carter stadigvæk sportslig aktiv, da han jævnligt spiller basket med venner og bekendte. Han er stadigvæk lige så stort et konkurrencemenneske, som da han konkurrerede professionelt.

Karriere highlights og awards

8 x Pro Bowl (1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000)
3 x All Pro (1994, 1995, 1999)
NFL 1990’ernes All-Decade Team
Bart Starr Man of the Year (1994)
”Whizzer” White NFL Man of the Year (1998)
Walter Payton Man of the Year (1999)
NFL Alumni Wide Receiver of the Year (2000)
Pro Football Hall of Fame Inductee (2013)

Minnesota Vikings Awards:
Minnesota Vikings #80 Retired
Minnesota Vikings Ring of Honor
Minnesota Vikings 40th Anniversary Team
50 Greatest Vikings

De korte fakta
Navn: Cris Carter
Alder: 51 år
Vægt: 94 kg.
Højde: 191 cm.
Trøjenummer: #88
College: Ohio State