Spillerportræt  
Dette portræt er skrevet af Lars Aanæs

Terrell Owens

Grundlæggende information

Terrell Owens er født under det borgerlige navn Terrell Eldorado Owens. Han kom til verden den 7. december, 1973. Han blev født i Alexander City, Alabama. Da han var en ung dreng, blev hans forældre skilt. Han blev derfor opdraget af hans mor og mormor.

Som en ung dreng elskede Terrell Owens at se Football, og hans favoritspiller var Jerry Rice. Terrell Owens måtte dog ikke selv spille sport indtil han begyndte i high school. Det forbød hans mormor ham nemlig.

Han nåede i sin NFL-karriere at spille for fem hold og blive en dominerende wide receiver, som blev udtaget til seks Pro Bowls. I NFL blev han ofte blot kaldt T.O.

Støt Firstdown.dk - del med dine venner:

College karriere

Terrell Owens fik som tidligere skrevet ikke lov til at gå til sport, før han begyndte i high school. Her gik han i skole på Benjamin Russell High School og spillede baseball, football og basketball.

Det blev University of Tennessee at Chattanooga som fik æren af, at have Terrell Owens på skolen. Det er en lille skole, hvad angår produktiviteten af NFL-spillere. Udover Terrell Owens er det blot Eldra Buckley, Chris Lewis-Harris, Charlie Long, Curtis Rouse og Buster Skrine som har formået at spille i NFL.

Det var ikke blot football som T.O spillede i college. Han var en stor atlet, og dyrkede mange sportsgrene. Blandt andet basketball og atletik. Det var dog som en football-spiller, at hans talent var mest åbenlyst, og hvor han udviklede sig mest under sin college-karriere. Han valgte under sin college-karriere at spille i trøjenummer #80, for at ære sit store idol Jerry Rice.

Som spiller var han sit holds store våben, i hans sidste tre år i college, og blev derfor ofte dobbeltopdækket. Derfor sluttede hans Senior sæson blandt andet af med blot 667 yards og et touchdown på 43 bolde. Han havde dog vist sine evner, og var derfor også inviteret til Senior Bowl, som han valgte at deltage i.

NFL karriere

San Francisco 49ers (1996-2003)
Det lykkedes Terrell Owens at blive valgt i tredje runde af 1996 draften. Her tog San Francisco 49ers ham, med det 89 valg. Der var simpelthen for meget upside med hans størrelse og hurtighed. Han startede karrieren som special team spiller og havde en stille og rolig start, inden han mod slutningen af sæsonen fik flere og flere targets. Han sluttede sin rookie sæson af med, at gribe 35 bolde for 520 yards og fire touchdowns.

At blive draftet af San Francisco 49ers var en speciel drøm for T.O, som dermed kom under Jerry Rices vinger. Da han røg til en knæskade i 1997, var det også Owens som tog mere ansvar, og stille og rolig blev en dominerende receiver i NFL. Han nåede i denne sæson, som afløser for Jerry Rice, at gribe 60 bolde for 936 yards og otte touchdowns. 49ers kom i playoff, men nåede ikke Super Bowl.

Stille og rolig slog Terrell Owens sit navn fast i NFL, og udviklede sig til den helt store playmaker for San Francisco 49ers. Holdet nåede aldrig den store succes i starten af T.Os karriere, blandt andet da Steve Young tidligt blev skadet i 1999 sæsonen. Han stoppede derefter sin karriere.

Efter en 2002 sæson, hvor man gik 10-6 og vandt NFC West røg man ud i slutspillet til Tampa Bay Buccaneers. Det betød at holdets head coach Steve Mariucci blev fyret, og afløst af Dennis Erickson. 2003 sæsonen blev ingen succes, og da 49ers blot gik 7-9, besluttede Terrell Owens sig for, at han ville væk fra 49ers.

Efter sæsonen ville T.O væk, og optrådte blandt andet i et interview med Playboy, hvor han udtalte holdets quarterback Jeff Garcia, var homoseksuel. Selvom det var klart, at begge partnere ikke ønskede en til sæson sammen, så var der stor uenighed omkring hvem der havde retten til at bestemme det nye hold.

San Francisco 49ers insisterede på, at Terrell Owens daværende agent David Joseph ikke havde opfyldt kravene for at opsige det sidste år i kontrakten i tide, mens Owens lejr var fast besluttet på, at han blev free agent til marts. San Francisco 49ers nåede endda at forhandle en trade med Baltimore Ravens på plads, inden Owens måtte hive 49ers i retten for at misholde hans kontrakt. I stedet ville han til Philadelphia Eagles, hvor han selv havde forhandlet en kontrakt på plads som følge af hans free agent status.

Inden sagen dog nåede retten, blev der indgået et kompromis. Handlen med Baltimore Ravens blev annulleret, og Terrell Owens blev tradet til Philadelphia Eagles for et femte rundevalg og defensive end Brandon Whiting. Dermed var Terrell Owens nu wide receiver for Philadelphia Eagles. Han sluttede sin karriere hos San Francisco 49ers med 592 grebet bolde for 81 touchdowns og 8,572 yards.

Philadelphia Eagles (2004-2005)
2004 sæsonen blev den bedste for Terrell Owens, hvad angår hans hold. Eagles var skræmmende stærke i sæsonen, og gik først 7-0 efterfulgt af en 13-1 rekord. For Owens selv, blev den afbrudt af en grim benskade, da han brækkede en knogle i hans ben, da Roy Williams leverede en ulovligt tackling på ham. Det skete den 19. december, og dermed syntes sæsonen slut for den stærke wide receiver. Terrell Owens chokerede dog alle, og udtalte han ville spille i Super Bowl, uanset hvad. Også selvom lægerne frabed ham det. Eagles kom hele vejen til Super Bowl, og mødte her New England Patriots.

I Super Bowl var Terrell Owens flyvende, på trods af man ikke forventede meget af ham, grundet hans skade. Han sluttede kampen af, med at gribe ni bolde til 122 yards. Philadelphia Eagles kunne dog ikke tage en sejr med hjem, da New England Patriots var for stærke, og vandt 24-21 i en kamp hvor de i forvejen var udset som favoritter.

Efter den sæson, begyndte Terrell Owens virkelig at blive kendt, som en spiller med et stort ego. Owens som året før underskrev en syv årig aftale til $49 millioner ville have en ny kontrakt, og ansatte derfor Drew Rosenhaus som sin agent. Det stod dog rimelig hurtigt klart, at han var uvenner med holdets quarterback Donovan McNabb, og udtalte sig negativt om han i flere tilfælde. I løbet af hele 2005 sæsonen udtalte han sig negativt, i sådan en grad at Eagles valgte at suspendere ham i fire kampe uden løn, og ikke ville spille mere det år. Dermed opnåede han blot syv kampe i den sæson.

Efter sæsonen valgte Eagles at cutte Terrell Owens, for at komme af med en spiller der skabte større problemer end han løste i klubben. Han var derfor kun to år hos Eagles, og greb i den periode 124 bolde for 1,963 yards og 20 touchdowns.

Dallas Cowboys (2006-2008)
Eagles’ divisionsrivaler Dallas Cowboys valgte at give Terrell Owens en chance til, da holdets ejer Jerry Jones ikke var bange for spillere med et lidt plettet ry. Han underskrev en tre årig aftale til $25 millioner.

Det var hos Cowboys, at Owens endnu engang valgte at understrege sine diva-tendenser. I sæsonens anden kamp, skulle han retur til Eagles og fik blot bolden tre gange i et 38-24 nederlag. Efter kampen udtalte han sig negativt om, hvorfor Cowboys gad signe ham, hvis de ikke kastede bolden til ham længere. Jerry Jones valgte ikke at gøre noget ved det, og efter en snak med receiveren udtalte Jones offentligt ”at der ingen tvivl er, om hvad han er villig til at gøre for vores hold”.

Owens blev på banen også en succes det år, og greb 13 touchdowns. Det højeste antal af nogen i den sæson. Det var dog først i 2007 sæsonen Owens virkelig viste sit sande jeg på banen. Owens var nærmest ustoppelig i sæsonen, og greb 81 bolde for 15 touchdowns og 1,355 yards. Han blev herefter æret med en udtagelse til All-Pro holdet, ligesom han tog til Hawaii for at spille Pro Bowl. Sæsonen sluttede i playoff da Cowboys tabte til New York Giants 21-17. Her brød Terrell Owens sammen til pressemødet efter kampen, og begyndte at græde.

Terrell Owens sidste sæson blev en middelmådig en, og Cowboys valgte at opsige samarbejdet med Terrell Owens den 4 marts, 2009. Senere har Owens fortalt, at han havde fået at vide han ville blive på holdet, og følte sig ført bag lyset.

Buffalo Bills (2009)
Det stod efterhånden klart, at Terrell Owens var faldet gevaldigt i niveau. Buffalo Bills gav ham dog en et årig aftale til $6,5 millioner, men det samarbejde blev ikke den store succes. Owens havde godt nok personlig succes, men Bills formåede ikke at komme i slutspillet ligesom Owens stadigvæk skabte for mange negative overskrifter med sig. Derfor blev kontrakten heller ikke forlænget.

Cincinnati Bengals (2010)
Terrell Owens fik en sidste chance hos Cincinnati Bengals, hvor han fik en kontrakt på et år, til $2 millioner. Han stødte derfor til et hold anført af Carson Palmer og Chad Ochocinco, som begge havde kæmpet for at få receiveren til holdet. Owens tilførte Bengals et frisk pust, og var den bedste receiver hos Bengals, med 72 bolde for 983 yards og ni touchdowns. Holdet fungerede dog slet ikke, og gik blot 4-12 efter de gik 10-6 året før. Herefter valgte Bengals ikke at forlænge med receiveren.

Karrieren stoppede officielt først efter 2012 sæsonen. Owens pådrog sig en korsbånd skade efter sæsonen med Bengals, og måtte kæmpe sig i form. Han forsøgte først at spille for Allen Wranglers i Indoor Football League, hvor han gjorde god figur. Han fik også en chance hos Seattle Seahawks inden 2012 sæsonen, men blev cuttet efter training camp, og var aldrig en del af holdets NFL-sæson.

Dermed måtte Terrell Owens stoppe karrieren efter 1,078 grebet bolde for 15,934 yards og 153 touchdowns.

Livet efter football

Terrell Owens har haft et svingende liv efter sin NFL-karriere. Han er blevet dumt konkurs og har haft problemer med at betale sit børnebidrag.

Både som spiller og nu efter sin tid som aktiv skaber han overskrifter. Han blev blandt andet indlagt i 2006 for en overdøsig, med mistanke om at han prøvede at tage livet af sig selv. Det afviste han dog.

Han har dog også medvirket i flere Tv-programmer og er til tider gæst på NFL Network som ekspert. Han har i øjeblikket en Podcast, hvor han får besøg af kendte fra forskellige sportsgrene.

Karriere highlights og awards

6xPro Bowl (2000, 2001, 2002, 2003, 2004 & 2007)
5x AP First-Team (2000, 2001, 2002, 2004 & 2007)
1x NFC Mester
På NFLs årtiets hold i 2000s.
Indehaver af flere NFL-rekorder.

De korte fakta
Navn: Terrell Owens
Alder: 43 år
Vægt: 102 kg.
Højde: 191 cm.
Trøjenummer: #81
College: Tennessee-Chattanooga