Spillerportræt  
Dette portræt er skrevet af Sebastian Kaldahl

Charles Tillman

Grundlæggende information

Charles Tillman blev født d. 23 februar, 1981 i Chicago, Illinois. Hans kælenavn ’Peanut’,  skyldes at han som spædbarn havde en kropsform som en peanut. Tillman rejste meget i sin barndom og ungdom og blev student på Copperas Cove High School i Texas. 

Støt Firstdown.dk - del med dine venner: Charles Tillman blev født d. 23 februar, 1981 i Chicago, Illinois. Hans kælenavn ’Peanut’,  skyldes at han som spædbarn ..." />

College karriere

Tillman spillede som defensive back for University for Louisiana at Lafayette. Han havde en startende rolle i alle sine fire år (1999-2002).

Som Freshman startede Tillman i alle kampe og havde anden flest tacklinger i Louisianas squad (82 tacklinger, 6 PBUs (pass broken up)). Tillman spillede som sophomore alle kampe som left cornerback, og han sluttede igen som den anden bedste i Louisianas squad med 64 tacklinger, 2 sacks, 6 INTs og 9 PBUs. I Tillmans junior-sæson blev han første gang belønnet for sit gode spil og kom med på Second-team all-Sun Belt. I sin sidste sæson som senior spillede Tillman også free safety, på trods af at han havde været LCB de tidligere sæsoner. Han senior-sæson var særdeles imponerende med hans rekordhøje 100 tackles, 2 INTs, 3 forced fumbles, 2 fumble recoveries, 8 PBUs og 3 blocked punts. I hans senior-sæson fik han en All-America og kom med på First-team all-Sun Belt.        

Charles Tillman blev valgt i 2. Runde i NFL-draften 2003 med det 35. pick af Chicago Bears. Han blev derved valgt som den femte CB i draften.

NFL karriere

Chicago Bears (2003-nu)
I Charles Tillmans første år som en Bear i 2003-sæsonen, måtte han kæmpe sig til en startende plads som cornerback. Han sluttede med anden flest tacklinger for Bears (83) kun slået af Bears store stjerne Brian Urlacher. På trods af Tillmans overraskende gode rookie-sæson for Chicago Bears, endte Bears på 3. pladsen i NFC North med en 7-9 record.

I 2004-sæson blev Tillman aldrig en speciel stor faktor for Bears, da han led under en knæskade, men han kom stærkt igen i sæsonen efter, hvor han var en af grundene til, at Bears havde et af de bedste defenses i 2005-sæsonen. Han etablerede en af ligaens farligste cornerback-duoer denne sæson med Nathan Vasher, og en af ligaens bedste secondaries med de to safeties Mike Brown og Chris Harris. Bears vandt divisionen, men tabte i divisionsrunden i playoff til Carolina Panthers.

Tillman førte Bears’ secondary i 2006-sæsonen med flest tacklinger og havde en nøglerolle for Bears defense, og han var en af grundene til Chicago Bears endte i Super Bowl denne sæson (tabte til Colts). Et godt eksempel på Tillmans gode sæson var optakten til kampen mod Giants. Giants stjerne-receiver Plaxico Burress udtalte sig ret nedladende i forhold til Bears’ secondary med ordene ”average” og ”very beatable”. Tillman holdte Burress til 11 yards og leverede samtidig en interception.

Tillman havde leveret nogle gode og stabile sæsoner med undtagelse af en skade, og blev derfor belønnet med en ny kontraktforlængelse på hele 6 år i sommeren 2007. Tillman skulle muligvis allerede har haft sin første Pro Bowl for 2006-sæsonen, da han både havde flere tacklinger og interceptions end Deangelo Hall og Ronde Barber, som blev valgt.  

Tillman leverede igen et stabilt niveau efter sin kontraktforlængelse, men Bears secondary havde store problemer med at holde modstanderen fra yards de følgende sæsoner, og forsvaret holdte på ingen måde det niveau, som de havde i 2005- og 2006-sæsonenerne.  

Bears secondary blev forbedret og Zakckary Bowman og Tillman dannede ny CB-duo efter Vasher røg ud med en skade i 2009-sæsonen. Tillman leverede 6 forced fumbles, som var det højeste af en CB i denne sæson og det andet højeste i NFL, kun slået af Shaun Phillips fra San Diego Chargers.

I 2010-sæsonen var Tillman igen leading tackler for Bears’ secondary, men det var i høj grad løbeforsvaret som var en trussel for Bears (2. bedste i denne sæson). I 2011-sæsonen imponerede Charles Tillman og fik sin første Pro Bowl med hele 99 tacklinger (2. flest af en CB i 2011), 4 forced fumbles (flest af en CB i 2011) og 3 INTs.  

2011 og 2012 sæsonerne var bundsolide for Tillman, hvor især 2012 sæsonen springer i øjnene. Begge sæsoner endte han med 3 interceptions, men i 2012 kronede han en fremragende sæson med 10 forcerede fumbles. Tillman spillede en rigtig god sæson i 2012, hvilket også var den sidste sæson, hvor Bears forsvar ville dominere som man har set tidligere.

I 2013-sæsonen havde Charles Tillman problemer med en knæskade samt sin ene triceps. Kampen mod Detroit Lions i starten af november var den sidste Charles Tillman optrådte i. Charles Tillman var ude resten af sæsonen grundet en tricepsskade. I de kampe Charles Tillman spillede, formået han at holde et fint niveau trods skader. Han blev noteret for tre interceptions og tre forced fumbles i de ottte kampe, som han var en del af.

I sine 11 sæsoner for Chicago Bears har Tillman formået at være en af de tre, som har formået at holde sin starterplads igennem alle sæsonerne på det traditionsrige og ambitiøse Chicago Bears forsvar. De andre to er Lance Briggs og Brian Urlacher.

Igennem alle sæsonerne har Tillman formået at spille utrolig stabilt og holde niveau, som mange andre i Bears’ secondary kun har gjort i perioder. En af grundene til hans store succes er, at Lovie Smith (siden 2004) har formået at bruge Tillman rigtigt. Tillman er ikke en af de hurtigste cornerbacks, og har derfor svært ved at følge med i man-coverage, og han bruger derfor sine styrker bedre i zone-coverage. Charles Tillmans forcer er bump ’n run situationer, tight coverage (inden for de første 10 yards), run-support og forcere fumbles. I Smiths Tampa 2 system dækker Tillman primært zoner, hvilket er perfekt for Tillman, da han ellers ville blive brændt af modstandernes receivers. I Mel Tuckers' forsvar har han haft den samme rolle som under Lovie Smith. 

Charles Tillman beskrevet kort: Meget fysisk og utrolig boldsøgende      

 

 

 

Karriere highlights og awards

Walter Payton Man Of The Year (2013)

2 Pro Bowl (2011 og 2012)

1 AP All Pro (2012)

Flest FF af en CB: 2005, 2007, 2009, 2011

2003: NFL Rookie of the Year (Sports Illustrated)

2003: All-Pro (Sports Illustrated)

2003: NFL Defensive Rookie of the Year (Football Digest)

De korte fakta
Navn: Charles Tillman
Alder: 36 år
Vægt: 90 kg.
Højde: 185 cm.
Hold: Chicago Bears
Trøjenummer: #33
College: University of Louisiana at Lafayette