Spillerportræt  
Dette portræt er skrevet af Adam Egholm Madsen

Michael Vick

Grundlæggende information

Michael Vick blev født 26. juni 1980 i Newport News, Virginia. Vick spillede for Warwick High Scool, og efter en yderst succesfuld årrække her, tog han videre til Virginia Tech, hvor han spillede college football. Han blev i 2001 draftet som 1st overall af Atlanta Falcons, hvor han spillede fra 2001 til 2006. En kæmpeskandale satte dog en stopper for opholdet i Atlanta Falcons, og Vick blev på grund af arrangering af hundeslagsmål sat bag tremmer i 21 måneder. Tvivlen var stor omkring Vicks mulige comeback, men Philadelphia Eagles og Andy Reid valgte at give ham chancen - med stor succes. Vick blev kåret som NFL Comeback Player Of The Year i 2010 og er nu den startende quarterback i klubben.

Støt Firstdown.dk - del med dine venner:

College karriere

Livet så på forhånd ikke lovende ud for Michael Vick, der med kun 16- og 17-årige forældre kom til verden i et yderst social udsat område, hvor narkotikasalg og prostitution var almindelige leveveje. Newport News hed byen, og her arbejde hans mor i et supermarked, mens faren var et sjældent syn i hjemmet.

Efter at have eksperimenteret med baseball og basketball i de tidlige klasser måtte Vick se sig vraget fra holdene, da han var efter sigende var et særdeles forstyrrende element for trænerne. Han havde brug for faste rammer og disciplin, og derfor blev football-banen hans nye hjem.

Der var allerede tegn på storhed, da Michael Vick kom som kæmpetalent fra High School til College. Her gik rygterne allerede om de atletiske evner, der ikke fandtes magen til omkring i ligaen, og allerede her blev Vick tilbudt flere muligheder. Vick traf valget om at starte på Virginia Tech, der lå tæt på hjembyen, og det skulle han ikke fortryde. Det unge talent vandt kampe for stribe for sit hold, og her begyndte den atletiske formåen for alvor at skinne igennem med 4,495 samlede yards og 38 touchdowns på løb og kast på blot to sæsoner. Der er ingen tvivl om, at Vick var yderst bevidst om sine egne evner, og han havde da heller ingen problemer med at sige langt forud for draften, at han ville købe et stort hus samt en bil til sin familie. Med 23 sejre og blot et enkelt nederlag var Vick helt oppe at flyve og han så da også ud til for alvor havde fundet den rette kurs i karrieren. Han blev omtalt som et godt eksempel, og NFL-karrieren var som serveret på et sølvfad. Vick droppede sine to sidste år i College og lod sig kaste for løverne i verdens bedste liga i en alder af kun 20 år.

NFL karriere

Atlanta Falcons (2001-2006)

Blot 20-årige Vick blev draftet som den første i 2001, men blev i sit første år skånet med kun to starter.   Alligevel viste han prøver på det, som de senere år skulle blive varemærket, nemlig fantastiske løbeegenskaber. Der gik derfor heller ikke længe, før ansvaret virkelig blev lagt på Vicks skuldre. I 2002 blev han allerede startende quarterback, og Vick-bølgen ville ingen ende tage. I Falcons følte de sig sikre på, at en frelser var iblandt dem, og også fans over hele verden begyndte at få et godt øje til quarterbacken. Med årene steg Vicks popularitet i takt med betydningen for holdet, som i perioderne uden den talentfulde spiller klarede sig miserabelt. Det blev til flere Pro Bowl-optrædener for den tidligere Virginia Tech-profil, og en ny stor kontrakt ventede på Vick i starten af 2006. Manden, der var blevet et ikon fik en 10-årig kontrakt med op til $130 millioner, hvilket var den største og dyreste i NFLs historie. Stjernen havde vokset sig stor og mægtig, og intet synes at kunne slå ham ud af fatning. Den populære, flyvende og rige Vick havde alt var under kontrol. Sådan da.

Den ubegribelige skandale

I April 2007 krakelerede glansbilledet pludselig for alvor for superstjernen. Året forinden havde Vick været involveret i en sexsag med en kvinde, men her blev der indgået forlig og sagen var undsluppet offentlighedens skarpe spot. Denne gang var der dog tale om en forbrydelse af helt andre dimensioner, da efterforskningen viste, at Vick havde arrangeret og organiseret hundekampe gennem flere år. Dette medfulgte en national foragt og forargelse på højde med beskyldningerne mod O.J. SImpson i sin tid, da de moralske overtrædelser lå så langt fra den offentlige Michael Vicks natur. Han var fjøjet direkte ind i en etisk mur, der med ét smadrede hans omdømme, økonomi og fremtidsudsigter. Kontrakten blev annulleret og Vick blev idømt 21 måneders fængsel.

Hvad der umiddelbart lignede Vicks ultimative nedtur, skulle dog vise sig at være hans livs redning. Det var nemlig her Vick i bedste Lazarus-stil vendte tilbage fra de døde og indså sine fejl. Dette var hans vendepunkt. Quarterbacken har senere beskrevet denne tid som den mest betydningsfulde, da han nåede til den erkendelse, at hele hans liv var en løgn. ” Det bedste, der er sket for mig, så skørt som det lyder, var at komme i fængsel og få frataget alt.”, sagde Vick i 2010 i et interview med NFL Network.

Philadelphia Eagles (2009-nu)

Ydmyghed, værdsættelse og forandring til det bedre var symbolerne på den nye Michael Vick, der efter tiden i fængsel begyndte den hårde kamp for folkets accept. Det lignede da også en svær opgave for Vick, der længe blot blev rygtet til AFL og i folkemunde sjældent blev omtalt med positive gloser. Flere eksperter regnede kun tilbagevenden mulig som punt/kickoff-returner. Vick ville det dog anderledes, og da den frelsende hånd fra træner Andy Reid kom før sæsonen 2009, var han ikke sen til at gribe den og holde stædigt fast i den. Vick sad første sæson på bænken bag Dovonan McNabb, hvor det blev til begrænset spilletid. Sidste år blev det helt store comeback til ørnen dog en realitet. Vick tog chancen, da den startende quarterback Kevin Kolb blev skadet og endte med at kaste for karrierens bedste 3,018 yards og 21 touchdowns med en rating på 100,2. Samtidig løb Eagles-spilleren for 676 yards og 9 touchdowns.

Han modtog derfor fortjent prisen som årets Comeback Player of the Year 2010, og mange så ham som en seriøst kandidat til årets MVP for ligaen trods hans kun 12 kampe. Tidligere i år stemte fansene ham desuden ind på en andenplads i Madden 12 ’cover-afstemningen’. Entusiasmen omkring må i den grad siges at være tilbage.

2011-sæsonen førte Michael Vick Eagles an til en sæson, hvor holdets defensiv fejlede stort. Det var dog også sæsonen hvor Vick gang på gang blev skadet, og måtte udgå. Det samme billede tegnede sig i 2012 sæsonen, hvor Andy Reid blev fyret. 

Inden 2013 sæsonen skal Chip Kelly nu stå i spidsen for Eagles, og han valgte Michael Vick som quarterback fremfor Nick Foles.

Det nye kapitel af Michael Vick kan ikke skrives uden et resume af forhistorien i baghovedet. Men alligevel er det en forandret mand, der ikke kun på football-banen, men også i livet har taget sagen i egen hånd. Manden, der så langt i voksenlivet stadig havde svært ved at give slip på ungdommens rådne rødder, har endelig fundet sig til rette. Præcisionen og atletikken er endda forbedret, og med privatlivets angivelige ro kan kun guderne vide, hvad det kan drives til.

Karriere highlights og awards

4 x Pro Bowl
NFL Comeback Play Of The Year
All-Time NFL leading rusher for QB

De korte fakta
Navn: Michael Vick
Alder: 37 år
Vægt: 98 kg.
Højde: 183 cm.
Trøjenummer: #7
College: Virginia Tech